Inina kolumna: starodavne modrosti

inina_kolumna_starodavne_modrosti_lili_in_roza-780x520.jpg

Često se dogaja, da se mi med vsakodnevnimi opravili v spomin prikradejo modrosti, katere so se mi na poti življenja, zaradi najrazličnejših razlogov nekoč vsedle v glavo. Včasih so bile tako absurdne in neumne, da jih je bilo nemogoče pozabit. Spet drugič, pa tako lahkotno globoke, da so jih možgani vsrkali kot živo blato vsrka Indiano Jonesa. Nikoli ne bom pozabila, ko nam je v srednji šoli razrednik položil v srce modrost, da bi bila tudi angleška kraljica navadna kmetica, ako ne bi pospravila stola za sabo, ko vstane od mize. Profesor Gorenc bi bil zagotovo zelo ponosen name, če bi vedel, kako pridno pospravim stol pod mizo vsakič ko jo zapustim. Druga, malo bolj absurdna, pa prihaja od moje mame. Natančneje od njene mame. Če me spomin ne vara, sem jo slišala prvič v hiši moje babice, drugič pa še v naši bajti. Starodavna modrost namreč veleva, da si ženske med menstrualnim ciklusom naj ne bi umivale las! Nauk za tem pa je, da naj bi bile takrat bolj občutljive in s tem bolj dojemljive za vse prehlade in nahode. Predrznica kot sem, maminim besedam navkljub, sem vzela v roke šampon in si umila lase. In danes sem še vedno tu, da z vami delim te globoko kakaste misli. Srečneži ste!

To temo sem v resnici načela, ker zadnje čase na dnevni bazi poslušam, da se kljub visokim pomladnim temperaturam, ni priporočljivo prehitro sleči. In tako vsak dan še vedno oblečem spodnjo majico, švicam in se sprašujem zakaj smo ljudje tako lahkoverni. Zakaj nismo pogumnejši raziskovalci, predrzni kljubovalci, zakaj ne odvržemo spodnjih majic in se spustimo v neznano?!

Za konec pa še modrost prijatelja, ki je navdihnil začetek tega blog posta: "Če imaš v roki kladivo, se vsak problem zdi kot žebelj."

Vaša Ina.