Januar in vse njegove radosti

februar-kolumna-780-blog Januar je mesec najbolje znan po tem, da se nihče zares ne spomni, kaj je takrat počel. Razen tega, da si pustil svojo mesečno plačo na razprodajah, kjer si si kupil eno številko prevelike čevlje, v katerih se premikat ne moreš, vendar pa izgledajo fenomenalno, ko sediš na robu postelje in se gledaš v ogledalo. Pa kaj?! Bili so znižani za pol cene in prodajalka je rekla, da so zadnji in da se res lepo podajo mojim obrvem. Peta pa se sveti kakor oči mojega ljubimca v mesečini. Kako naj jih torej ne bi kupila?! Obstajajo pa tudi bolj eksistencialno markantne stvari, ki se ti lahko zgodijo januarja. Naprimer urejanje bilance za lansko leto. To je ena izmed aktivnosti, ki človeku nadvse popestri še tako turoben mesec. Ali pa dogodivščin poln izlet do prve bencinske črpalke in udejstvovanje v enem izmed najbolj mukotrpnih opravil znanem človeštvu- nakup letne vinjete. Čevlji znajo bit cenejši... Samo pravim. Januar je kot en dolg maček in leto, ki je za nami le ena slaba žurka, ki se je končala z obiskom urgence.

A nikar ne objokujte. Oziroma, če že morate, počnite to januarja, saj se vaših bridkih solza potočenih v tem mesecu, ne bo spomnil nihče. Prišel bo februar, katerega svetla točka je smrt našega najdražjega pesnika ali takozvani dela prost dan. Letos pride na sredo, hvala bogu. Ponedeljek ali petek bi bila sicer bolj na mestu (beri: podaljšan vikend), a kaj bi se človek pritoževal. Šenkanemu konju se konec koncev ne gleda pod zobe.

Pametnega nasveta o tem, kako preživeti ta čudovit mesec, vam žal ne bom podala, saj ga niti sama sebi ne znam, pa je to moj rojstnodnevni mesec. Bom pa zavoljo moje mame in treh drugih nesrečnežev, ki jih zabava moje pametovanje, vseeno poskusila. Prvič: ne odpirajte s.p.-ja, d.o.o-ja ali katerekoli druge varjante samozaposlitve, pa vam urejanje bilance ne bo potrebno. Če druge možnosti na žalost nimate, se vam bo investicija v dobro računovodkinjo zelo obrestovala. Več kot jo plačate, manj boste morali storit sami. Ha! Kako brihtno. To mi diši po odkrivanju tople vode. Gotovo sem genij. Drugič: okrnite svojo zbirko prijateljev. Na ta način se boste izognili decembrskemu kupovanju številnih daril in bo tako mesec januar denarno veliko bolj prijazen. In tretjič: veliko spite. Spanec je dober za regeneracijo jeter, ki so bila v decembru najbolj na udaru. Pa tudi za to, da čas, v tem primeru januar, hitreje mine. Aja na vinjeto sem pa skoraj pozabila. To pa kar za februar prišparajte. Januarja itak nikamor ne gremo, ker smo preveč revni od odplačevanja dolgov za darila. Do Bleda se pa tudi po stari cesti pride... ako je potreba po kremšnitah tako velika.

xx, Ina