Kaj brati to jesen?

Tukaj je obdobje, ko se zakuri v kaminu, iz omare privleče tople volnene štumfe, ki jih je babica seštrikala za prejšnji Božič in se s toplo dekico in skodelico vročega zeliščnega čaja zvali na kavč, pod katerim je velik kup razburljivih romanov, detektivk, duhovne literature in morda celo poezije. Stanovanje diši po mandarinah, mestne ulice pa po pečenem kostanju. Prihaja obdobje, ko bomo marsikateri vikend zaradi dežja (ali celo snega) preživeli v zavetju toplega doma. Zato priporočamo, da neredite zalogo dobrih knjig in filmov.

Kaj priporočamo mi?

Verjetno ste novega Harry Potterja že vsi prebrali, zato ga niti ne omenjamo. No, če pa ga slučajno še niste, naj le pride kmalu na vrsto, pred spodnjimi petimi predlogi:

  • A Little Life, pisateljica Hanya Yanagihara; zgodba o ljubezni in prijateljstvu enaidvajsetega stoletja, ki pa zavije na precej temno stran fikcije.
  • The Story of a Brief Marriage, pisatelj Anuk Arudpragasam. “Ko razpravljamo o težavah zakonske zveze, se nam zdi samoumevno, da imajo številne zveze vsaj koristi trdnih temeljev osnovnih potreb: zavetje, hrano, varnost. Knjiga pripoveduje o nečem več od tega, o nečem pomembnejšem, kar si delita partnerja. Protagonist Dinesh živi v evakuiranem taborišču, brez družine in brez prihodnosti, na katero lahko računa, ko mu neznanec predlaga, naj se je poročil z njegovo hčerko.” - Maddie Crum.
  • Against Everything, pisatelj Mark Greif; briljantna zbirka esejev mladega pisatleja, ki je v intelektualnih krogih prava zvezda.
  • Public Library and Other Stories, pisateljica Ali Smith; zgodbe v tej knjigi pripovedujejo o tem, kaj počnemo s knjigami in kaj one počno z nami: kako potujejo z nami, kako nas šokirajo, spremenijo, nas izzivajo, se z nami starjao, hkrati pa nas delajo modrejše in obenem večne. Opominjajo nas, naj bomo pozorni na svet, v katerem bivamo.
  • The Wangs vs. the World, pisateljica Jade Chang. Gre za smešno zgodbo o bogati kitajsko-ameriški družini, ki se po tem, ko vse izgubi, odpravi na road trip po Ameriki. Njihov spektakularen padec od bogastva do revščine družino zbliža na način, kot je denar nikoli ne bi mogel.