Kako nositi črte?

marina_Yachting_stripes_ajda_sitar_1 Poletje je čas za črte, katerih je v Marini Yachting ogromno. Zato smo pri Ajdi Sitar preverili, kako je treba nositi črte in na kaj moramo biti pozorni. Preverite spodaj.

"Črte so danes modna klasika, so pravzaprav nevtralna izbira in se v modi obravnavajo praktično kot ena izmed barv. So pa vseeno lahko precej delikaten vzorec, ki pa se lahko izkaže za izjemno dobro modno potezo ali pa pravo polomijo. Njihova optična iluzija te lahko pripelje do (na videz) bolj ozke postave in skrije tvoje problematične predele. Zagotovo so »statement« izbira, zato je kose s črtami potrebno izbirati modro. Zakaj pa bi jih potem sploh izbirala, če pa lahko tako zelo zgrešim? Se verjetno sprašujete. Odgovor je zelo preprost: so chic, so elegantne ali casual, so preproste, enostavne za kombiniranje in primerne za vrsto različnih priložnosti. Kako torej nositi črte?

Horizontalne ali vertikalne črte?

Večna dilema! Dejstvo je, da imajo horizontalne in vertikalne črte popolnoma različen efekt. Leta so nam svetovali, da se moramo horizontalnih izogibati in da bodo le vertikalne optično zožale našo postavo. Danes modni strokovnjaki zagovarjajo nasprotno stališče: horizontalne črte bodo vašo postavo naredile optično ožjo, vertikalne načeloma ne. Ugotovitev vsekakor ne pomeni, da morate iz omare zmetati vse kose z vertikalnimi črtami, niti da jih ne smete v trgovini nikoli več pogledati. Vzemite pa to v zakup.

Debelejše črte pomenijo več pozornosti.

Debelejše črte so »statement« črte, ki privlačijo več pozornosti. V kolikor le-te ne želite, se raje odločite za tanjše. Tanjše pridejo v poštev pri poslovnih oblačilih, debelejše pri modnih oblekah ali majicah.

Lahko črte nosijo vsi?

Načeloma ja. Sama zagovarjam načelo, da lahko kdorkoli nosi karkoli (če ima le dovolj poguma in samozavesti). Splošno velja, da je za močnejše postave odsvetovana izbira črt, kar pa ne pomeni, da se jih morate izogibati, celo nasprotno – ob izbiri prave debeline črt in pravega kroja oblačila vas lahko optično celo zožijo in povišajo. V primeru, da je vaša postava hruškaste oblike pa vseeno raje ne posegajte po črtastih spodnjih delih.

Črna in bela + modra in bela

Dve klasični in najbolj »varni« kombinaciji sta kombinacija črnih in belih črt ter kombinacija temno (mornarsko) modrih in belih. Najlepši efekt boste dosegle z izbiro kar se da svetlih črt (na primer bele) in drugih precej temnih. Odločite se za mornarski pridih (kot sem se jaz) ali kanček pariškega (s črtasto belo-črno majico, kavbojkami in rdečim dodatkom)."

Besedilo: Ajda Sitar Foto: Domen Blenkuš Oblekico najdete v Marini Yachting, Novi trg 6, 1000 Ljubljana, torbico pa tukaj.

marina_Yachting_stripes_ajda_sitar_2 marina_Yachting_stripes_ajda_sitar_3 marina_Yachting_stripes_ajda_sitar_4 marina_Yachting_stripes_ajda_sitar_5 marina_Yachting_stripes_ajda_sitar_6