Kam za vikend: Plečnikova hiša

plecnikova_hisa_1 Petek je tukaj in spet je čas za našo rubriko kam za vikend. Ponovno vam podajamo zanimiv predlog, tokrat nekoliko bolj kulturne in izobraževalne narave. Odpravili smo se na obisk v Plečnikovo hišo, ki nas je popolnoma navdušila. Saj poznate Plečnika, kajne? Eden izmed najbolj prepoznavnih imen arhitekture v Sloveniji, ki je poleg naše Ljubljane zaznamoval tudi tujino, predvsem je veliko ustvarjal v Pragi. Zanimiv možakar je svoj dom ustvaril na enem izmed lepših delov Ljubljane, v Trnovem. Pred kratkim so Plečnikovo domačijo prenovili in je sedaj na voljo za ogled vsem, ki vas zanima, kakšno je bilo življenje v njegovem obdobju.

plecnikova_hisa_2

Arhitekt je svoje goste in stranke sprejemal v prostorni in zelo svetli predsobi, katera je bila polna vzorcev različnih materialov, ki jih je pri svojem delu uporabljal. V hiši je imel poleg spalnice, kopalnice, kuhinje in sobe za druženje tudi delovno sobo in učilnico, v katero je sprejel štiri najboljše učence, ki so tako dobili priložnost učiti se iz njegovih izkušenj.

plecnikova_hisa_3

Na levem boku hiše se nahaja velik, svetel in prijeten zimski vrt, ki ga krasijo mnoge rastline. Iznajdljiv arhitekt je v zimskem vrtu ustvaril toplotno ploščo, na katero je speljal vodo, ki je počasi kapljala nanjo – tako je namreč ustvarjal vlago, ki jo rastline potrebujejo za svojo rast.

plecnikova_hisa_4plecnikova_hisa_6

Vse naokoli hiše pa se razprostira ogromen vrt s starimi, visokimi drevesi. Zanimivo in tudi zelo lepo od Plečnika, da je vrt puščal v souporabo okoliškim prebivalcem, ki so se v njem lahko sprehajali ali pa tudi vzgajali pridelke.

Že ta vikend se lahko odpravite na ogled. Nato pa nam sporočite, kaj vas je najbolj navdušilo.

plecnikova_hisa_7plecnikova_hisa_8