Lili in Roza: jesenska pita

PUMPKIN_PIE_1 PUMPKIN_PIE_2 PUMPKIN_PIE_3 Jesenski dnevi, še posebej počitniški in dopustniški, so kot nalašč za peko! Na našem meniju je ta teden jesenska pita, ki smo jo pripavili iz muškatne buče. Odlična, lahka in sveža, primerna za pripravo na sladek ali slan način, kot vam trenutno bolj paše. Mi smo jo pripravili sladko, saj je odličen jesenski desert.

Kaj potrebujete:

  • 1-2 skodelici bučnega pireja,
  • 3/4 skodelice sladkorja,
  • 1/2 čajne žličke soli,
  • 1/4 čajne žličke ingverja,
  • 1 čajno žličko cimeta,
  • 1 ščepec muškatnega oreščka,
  • 2 jajci,
  • 1 skodelico mleka,
  • ekstrakt vanilije.

Za krhko testo:

  • 300 g pšenične moke,
  • 200 g hladnega masla,
  • 100 g sladkorja.

Kako jo pripravite:

Najprej pripravite krhko testo: dobro zmešajte in pregnetite moko, sladkor in maslo. Da bo krhko testo res krhko, pazite, da mesite z mrzlimi rokami in čim manj časa. Ko vse skupaj premesite, postavite za dobro uro v hladilnik.

V tem času pričnite pripravljati bučni pire: na kose narezano bučo pokuhajte, dokler ne postane mehka, nato pa jo dobro premešajte s paličnim mešalnikom. Bučnemu pireju dodajte vse ostale sestavine, ki ste jih že pred tem dobro premešali med seboj. Celotno maso premešate in prelijte čez testo. Pecite pri temperaturi 180 stopinj 15 minut, nato znižajte temperaturo na 150 stopinj in pecite še dodatnih 30 do 35 minut, dokler testo ne postane zlato rumeno obarvano.

Postrezite s smetano ali brez, jesenska pita je odlična priloga k popoldanski kavici.