Na izlet v Belo krajino

2 3DSC_0005 copy 4 5 6 8 10 11 12 13 Kot smo že napovedali v prejšnjem mesecu, smo pri Lili in Roza pripravili novo blog rubriko, v kateri vam želimo podajati zanimive predloge, kam na izlete med vikendi, kam na kavo, malico, sladoled ali koktejl. Prejšnji mesec smo vas seznanili z zanimivim umetniškim mestecem Grožnjanom, ki se nahaja v hrvaški Istri, danes pa vas bomo popeljali na skrajni jugovzhod Slovenije, v Belo krajino, deželo, ki se razprostira ob reki Kolpi.

Bela krajina je del Slovenije, kjer se čas ustavi, kjer se lahko umirite, zaprete oči in samo uživate ob poslušanju ptičjega petja in žuborenja reke. Najdite svoj kotiček ob reki Kolpi, razprite dekico in s seboj prinesite piknik košaro, polno domačih dobrot, med katerimi naj bo tudi značilna belokranjska pogača. Če se boste na izlet odpravili dovolj zgodaj poleti, lahko uživate tudi  v nabiranju gozdnih jagod. Dežela je kot nalašč za obisk, če bi se radi sprostili, spočili in uživali v čisti in neokrnjeni naravi. Za športnike po duši pa bo Bela krajina zanimiva predvsem zaradi možnosti vožnje s kanujem po reki Kolpi. Tisti dovolj pogumni in ne preveč zmrzljivi pa lahko tudi zaplavate, Kolpa namreč velja za zelo čisto reko.

Dežela Bela krajina je majhna in zanimiva, večji kraji, ki jih tukaj lahko obiščete so Črnomelj, Metlika in Semič, predvsem pa priporočamo sprehod na Gorjance in skozi brezove gozdove. Bodite pozorni, saj boste gotovo videli štorklje, ki so se že pred mnogimi leti naselile v vaseh ob reki Kolpi in Lahinji.

Na Izlet se lahko odpravite le za en dan, če potrebujete pa nekoliko več oddiha, priporočamo, da ostanete kar cel konec tedna. Zagotovo se boste domov vrnili spočiti, prerojeni in polni sveže energije.